T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / MARMARA - Marmara Çok Programlı Anadolu Lisesi

Marmara Lisesi Tarihçesi

Marmara Adasının güney sahilinde kurulu Marmara köyünde, 20.yy başlarında Rumlar, Türkler ve Museviler üç etnik grup olarak yaşamaktaydı. 1915 yılında şimdiki okulun bulunduğu yerde ise küçük bir Rum İlkokulu vardı.
Eski Marmara adalı olan ve o tarihlerde İstanbul'da büyük bir armatör olan Anastasias S. Kriyakidis, Marmara köyüne  bir okul yaptırmak isteyince eski küçük Rum ilkokulunun yerine mimar Dimitri Karayanakis tarafından şimdiki bina yapılır.
1921 yılına kadar Rum İlkokulu olarak kullanılan okul, 1923 yılından itibaren Türk İlkokuluna dönüştürülür. 1935 'de büyük bir deprem sonrası ağır hasar gören bina, 1944 ve 1964 yıllarında gördüğü onarımlarla bugünkü haline getirilerek ilkokul ve ortaokul olarak eğitim verir. Okul, 1998 yılı Haziran ayından itibaren ise lise olarak hizmet vermektedir.
Okulun girişinde bulunan Yunanca kitabede ise şöyle yazmaktadır :

KYRİAKİDNAME
Musalara (esin perilerine) adanmış bu güzelim ve geniş tabanlı sunak ve çevresi tıpkı kanatlarını açmış bir kartala benziyor. Pınarlarından dokuz ölümsüz dere akıyor. Bunu sevgili vatanın yüce ruhlu evladı Nikolaos Kyriakides, Yohakim'in meclis başkanlığı ve Prokonnesos 'lu Sophronios'un, Prokonnesos (Marmara Adası) başrahipliği zamanında, yurdu için seve seve yaptı. Şimdiki ve gelecekteki insanların yüce ruhlu oğulları her zaman var olarak şanlı babasını anılarınızda yürekten sevgiyle yaşatmak için.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.01.2013 - Güncelleme: 05.12.2020 05:25 - Görüntülenme: 2651
  Beğen | 0  kişi beğendi